kleptomani |
Kleptomani nedir? Kleptomani hastasına nasıl davranılmalı? Kleptomani hastasıyım ne yapmalıyım? Kleptomani belirtileri nelerdir? Kleptomani nedenleri nelerdir? Kleptomani tedavisi nasıl olur?
Kleptomani Nedir?
Kleptomani bir çalma hastalığıdır fakat kleptomani hırsızlık değildir. Bu hastalık psikolojik rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu hastalık dürtü kontrol bozukluğu olarak nitelendirilmektedir. Genel olarak bir nesneyi izinsiz alma olarak değerlendirilmektedir. Maddi ihtiyacı olmadan ya da nesneyi satma gibi bir düşüncesi olmadan izinsiz alma durumu olarak yapılan eylemdir. Hırsızlıkta ise bu durum daha farklıdır. Kişiler ihtiyacı olduğu için ve satma düşüncesi ile nesneyi çalmaktadır. Yani kleptomani ile hırsızlık aynı durum değildir. Kleptomani Türkiye'de sık rastlanan bir hastalık değildir. Genellikle Amerika'da sıkça rastlanmaktadır. Kleptomani kişinin kendisini durduramayarak bir nesneyi alması ile yaşanan durumdur. Çoğu zamanlarda bilinçli olarak bu eylemi yapmış olsa da kendini durduramamaktadır.
Bu durum kişinin alt düzeyden üst düzeye yükselmesi ve kendi yükseldiği düzeye ait hissetmemesi ile ortaya çıkmaktadır. Kişiler iki grup arasında kalması ve çelişki yaşaması durumu görülür ve bu durum kleptomaniye neden olmaktadır. Bunların yanı sıra çocukluk döneminde ailelerinden yeteri kadar sevgi görmeyen kişilerde bu durum görülmektedir. Aileiçi yaşanan durumlar bu hastalığa neden olan faktörlerdir. Bunların yanı sıra çevresi tarafından çok fazla ilgi görmemiş ve kabul edilmemiş gibi durumlarda bu hastalığa sebep olmaktadır. Hayatında sürekli başarısızlıklar yaşama durumları da kleptomani hastalığına sebebiyet vermektedir.
Bu nedenle ilk olarak hastalık nedeni belirlenmeli ve derecesi öğrenilmelidir. Daha sonra ise tedaviye başlanmalıdır. Kleptomani tedavisinde psikolojik tedavi uygulanmaktadır. Bunlar dinamik psikoterapi ve bilinçsel davranışçı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemlerinden önce kişide oluşan kleptomani hastalığının nedenleri ortadan kaldırmak gereklidir. Bu durumdan sonra ise dinamik psikoterapi tedavi ve bilinçsel davranışçı psikoterapi tedavi yöntemi uygulanabilir. Son olarak ise hipnoz yöntemi uygulanmalıdır.
Kleptomani Belirtileri Nelerdir?
Kleptomani hastalığı belirtileri aynı şekilde seyretmektedir. Genellikle kişilerde çalma isteği oluşmaktadır. Bu kişiler için çaldıkları nesnenin parasal durumu önemli değildir. Çalma isteği sürekli olmaktadır. Her koşulda bir çalma girişimi kafalarında vardır. Her zaman içlerindekiçalma isteği çalma girişimine itmektedir. Çalma durumu bir kerelik değildir. Kleptomani hastaları bu durumu sıkça yapmaktadırlar. Kişiler sürekli bir nesne çalmaktadırlar. Genellikle aynı tip nesneleri çalmaktadırlar. Çaldıkları nesnenin işe yarayıp yaramaması önemli değildir. Çalma durumu bilinçli olarak yapılır. Bu durumdan mutluluk ve haz duyarlar. Daha sonrasında ise çalmadıklarını iddia ederler. Hatta parasını ödediklerini dahi söylemektedirler.- Sürekli çalma isteği
- Çalma girişimi
- Tekrarlanan çalma eylemleri
- Sürekli aynı tıp nesneleri çalma
- Bilinçli çalma
- İnkar etme
- Bir nesne çalınca mutluluk duyma
Kleptomani Nedenleri Nelerdir?
Kleptomani dürtü kontrol bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Bu durum farklı diğer dürtü kontrol sistemi bozuklukları bir arada yaşanmaktadır. Kleptomani hastalığında en büyük faktör stres görülmektedir. Kleptomani hastalığı genellikle üst sosyo-ekonomik düzeyde insanlarda görülmektedir. Bu hastalık stres dışından farklı nedenlerden dolayı da ortaya çıkmaktadır. Genellikle kişinin kendini bulunduğu gruba ve düzeye ait hissetmemesi nedeni görülür.Bu durum kişinin alt düzeyden üst düzeye yükselmesi ve kendi yükseldiği düzeye ait hissetmemesi ile ortaya çıkmaktadır. Kişiler iki grup arasında kalması ve çelişki yaşaması durumu görülür ve bu durum kleptomaniye neden olmaktadır. Bunların yanı sıra çocukluk döneminde ailelerinden yeteri kadar sevgi görmeyen kişilerde bu durum görülmektedir. Aileiçi yaşanan durumlar bu hastalığa neden olan faktörlerdir. Bunların yanı sıra çevresi tarafından çok fazla ilgi görmemiş ve kabul edilmemiş gibi durumlarda bu hastalığa sebep olmaktadır. Hayatında sürekli başarısızlıklar yaşama durumları da kleptomani hastalığına sebebiyet vermektedir.
Kleptomani ile Beraber Yaşanan Durumlar
- Depresyon
- Takıntılar
- Alkol ve Uyuşturucu Kötüye Kullanımı
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Kişilik Bozuklukları
- Dissosiyatif Bozukluklar
- Yeme Bozuklukları
- Kompulsif Alışveriş
Kleptomani Hangi Hastalıkların Sonucunda Görülür?
- Epilepsi
- Beyin Atrofisi
- Demans
- Bazı tümörler
- Bazı ilaçlar
Kleptomani Tedavisi
Kleptomani sık görülen bir hastalık değildir. Bu hastalığın tedavisi mümkündür. Kleptomani tedavisinde önemli olan hastalığın nedeni ve derecesidir. Kleptomani hastalığının altında yatan psikolojik nedenler araştırılmalıdır.Bu nedenle ilk olarak hastalık nedeni belirlenmeli ve derecesi öğrenilmelidir. Daha sonra ise tedaviye başlanmalıdır. Kleptomani tedavisinde psikolojik tedavi uygulanmaktadır. Bunlar dinamik psikoterapi ve bilinçsel davranışçı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu tedavi yöntemlerinden önce kişide oluşan kleptomani hastalığının nedenleri ortadan kaldırmak gereklidir. Bu durumdan sonra ise dinamik psikoterapi tedavi ve bilinçsel davranışçı psikoterapi tedavi yöntemi uygulanabilir. Son olarak ise hipnoz yöntemi uygulanmalıdır.