Susam Faydaları |
Susamın faydaları nelerdir? susam neye iyi gelir? susam hangi vitaminleri barındırır? içeriği nedir? susam nasıl yetiştirilir çoğaltılır?
Genelde hamur işlerine tamamlayıcı bir besin olarak kullanılan susam, içeriğinde pek çok vitamin barındırıyor. İçeriğindeki yüksek miktardaki E vitaminin yanı sıra antioksidan özelliği bulunan susam, demir bakımından da oldukça zengin.
Susam bitkisi en çok Afrika'da yetişmekle birlikte daha çok sıcak bölgelerde yetişen bir bitkidir. Değişik renklerde susam çiçeği açan bu bitkinin boyu da genelde uzundur. Susamın içeriğinde bulunan faydalı maddeler birçok derde deva olarak bilinir. Vücudun çok daha iyi çalışmasını sağlar.
Ülkemizdeyse en çok Şanlıurfa'da yetiştirilmektedir. Sıcak iklim bitkisi olduğundan en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde yetiştirilir. İlkbahar aylarında ekilir ve tohumların yetişme süresi kısadır.
Susamın faydaları nelerdir?
- Özellikle poğaça ve simidin olmazsa olmazlarından olan susam, içeriğinde insan sağlığına olumlu etki taşıyan pek çok özellik barındırıyor. Susamın insan sağlığına etkileri ise şu şekilde sıralanıyor;
- Doğal bir antioksidan kaynağı olan susam, bağışıklık sisteminin güçlenmesini , soğuk algınlığı ve grip gibi kış hastalıklarına karşı vücudun doğal bir direnç geliştirmesini sağlıyor
- Yüksek miktarda yer alan E vitamini, dolaşım sistemini düzenliyor, kalbe fayda sağlıyor
- İçeriğindeki yoğun demir oranı, anemi ve türevleri gibi kan hastalıklarına karşı olumlu etkiye sahip
- Susam yağı sindirim sistemini düzenliyor
- Susam yağı ayrıca vücutta bağırsak ve kolon kanserine karşı etkili bir savunma geliştiriyor
- Susamda bulunan yüksek orandaki lesitin maddesi, sinir sistemini ve beyin fonksiyonlarını olumlu etkilediği gibi, uzun süreçte alzheimer ve demans gibi hastalıklara karşı da etkili olabiliyor
- Kolesterol ve tansiyonun düşürülmesine yardımcı olabiliyor
- Kalsiyum içeriği ile, kemiklerin ve dişlerin sağlığına olumlu olarak etki ediyor
- Susam içeriğindeki onarıcı keratin etkisi ile, saç ve tırnak sağlığına yönelik de etkili bir besin olarak karşımıza çıkıyor.