Mezgit balığı nedir? nasıldır? nasıl temizlenir? nasıl pişirilir?

Mezgit Balığı Nedir? Mezgit Balığının Özellikleri Nelerdir? Mezgit Balığının Faydaları Nelerdir? Mezgit Balığının Zararları Nelerdir? Mezgit Balığı Nasıl Temizlenir? Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir?
mezgit


Mezgit Balığı Nedir? Mezgit Balığının Özellikleri Nelerdir? Mezgit Balığının Faydaları Nelerdir? Mezgit Balığının Zararları Nelerdir? Mezgit Balığı Nasıl Temizlenir? Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir?


Mezgit balığının Yaşadığı yerler Ilıman ve soğuk denizlerde, Atlas Okyanusunda, yurdumuzun bütün denizlerinde. Özellikleri: 20-50 cm uzunluğunda yassı, ince derili ve yumuşak pulludur. mezgit balığı faydaları saymakla bitmez. Beyaz eti lezzetlidir. Akdeniz, Manş Denizi, Atlas Okyanusu ve Kuzey Denizinde rastlanan 4 türü vardır. Bayağı mezgit, sarı mezgit Ünlüleridir.Hamsiler gibi sürü halinde yaşayan mezgit balıkları genelde trolle avlanırlar. Lezzeti tavuk etini andırdığı için, tavuk balığı olarak da bilinirler. Küçük deniz canlılarıyla beslenen mezgitler, besinlerini denizin diplerinde, kumlu yerlerde ararlar.


Tıpkı diğer balıklar gibi birçok faydası olan mezgit balığının özellikleri, bilimsel sınıflandırması ve en sağlıklı nasıl pişirildiği yazımızda anlatılmıştır. Mezgit balığının yumurtası HAVYAR çok faydalıdır, halk arasında tavuk balığı olarak da bilinen mezgit, dip balıklarından bir tanesidir. Bu şekilde isimlendirilmesinin nedeni etinin çok lezzetli olması ve tavuk etini andırmasıdır. Türkiye’de taze tüketme fırsatı bulunması büyük bir avantajdır. Pek çok ülke, mezgit balığını konserve şeklinde tüketmek zorunda kalmaktadır. Farklı çeşitleri de bulunmakta olan mezgit balığı, en çok bayağı
mezgit ve sarı mezgit çeşitleri ile bilinir. Ilıman denizlerin balığı olan bu balık, 30 ile 300 metre derinliklerde yaşar.

Birçok kişi için küçük balık daha lezzetli kabul edilir. Fakat mezgit balığı, ortalama boya sahip aynı zamanda çok leziz olan balıklardandır.





Aynı zamanda et kapasitesi de fazladır. Balık yemekten hoşlanmayan kişiler için mezgit balığı birebirdir. Çünkü temizlenip kokusuz pişirildiğinde tavuktan farkı kalmayacaktır.

Mezgit Balığı Nasıldır?

Birçok balık türü gibi sürü halinde yaşayan mezgitler, deniz dibinde yaşayan buradan beslenen balıklardır. Denizde bulunan küçük canlıları yiyerek hayatta kalırlar. Bu balıklar, Kasım ve Mayıs aylarında olmak üzere iki kez yumurtlama dönemine girerler. Yumurtalarını su dibindeki çamurlu kısma bırakırlar.









Dişi bir mezgit tahminen 250.000 civarında yumurta bırakır. Mezgit balığının diğer ismi tavuk balığıdır. Tavuk eti kadar lezzetlidir. Görünüş olarak ince ve uzun yapıları vardır. Boyu 50 cm, kilosu ise 2 kilograma kadar çıkabilmektedir. Genellikle sarı ve kahverengi tonlarında olmaktadır ancak farklı türleri olduğu için değişik renklerde de görülebilir. Dişi mezgit balığı erkek mezgitten çok daha iridir. Eti de bir o kadar fazla olur.

Mezgit Balığının Özellikleri Nelerdir?

Mezgit balığı özellikle kış aylarında avlanan bir balıktır. Kışın Karadeniz akıntıları, mezgit sürülerinin Marmara Denizi’ne göç etmesine neden olur. Bu nedenle balığın en çok Karadeniz ve Marmara’da olduğunu söylemek mümkün. Diğer denizlerde az da olsa bulunmaktadır. Genellikle gır gır ve trol avcılığı ile yakalanırlar. Yumurtlama zamanlarında kıyılara biraz daha yaklaştıkları için tekneyle avlamak daha kolay olur. Üç adet sırt yüzgeci bulunan mezgit balığının üçüncü yüzgeci diğer ikisine göre daha uzundur. Hareket kolaylığı ve hız kazandıran bu yüzgeci sayesinde balık avında çok bereketli olduğu söylenemeyebilir. Ancak av mevsiminde, durum lehinize dönecektir.

Mezgit balığı Türkiye’nin hemen her yerinde bulunan gezici bir balıktır. Bu sebeple dilediğiniz zaman yakalayıp yiyebilirsiniz. Taze tüketmek balığın faydalarından %100 yararlanmak demektir. 2-4 kilogram ağırlığa ulaşan mezgit balığı, 300 metre derinliklere kadar inebilir. Derinlere inildikçe daha ağır ve büyüklerine denk gelinebilir. Ne kadar iri olursa o kadar makbuldür.

Mezgit Balığının Faydaları Nelerdir?

Mezgit balığı, içeriğinde bol miktarda B vitamini bulunması nedeniyle yorgunluğa birebirdir. Vücudun bitkin ve halsiz olmasının temel nedenlerinden biri olan vitamin eksikliği, mezgit balığı ile önlenebilir. Bunun yanında balığın bir diğer faydası da beyin ve vücut gelişimini yüksek oranda desteklemesidir. Hemen her balık, beyin gelişimini desteklese de mezgit balığının temel faydası budur. Bu yüzden muhakkak sürekli yenilmelidir. Folik asit zengini olan mezgit balığı, kalp hastalıkları için iyi gelir. Bunun yanında diyabet hastaları için de sıkça önerilmektedir. İçeriğinde yer alan iyot, tiroid hormonlarınızı düzenlemeye yardımcıdır. Tiroidlerde üretim ve sağlıklı çalışabilirlik açısından mezgit balığı oldukça önemlidir.

Mezgit Balığının Zararları Nelerdir?

Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.Uzmanlar Marmara ve İstanbul Boğazı'nın tüm dip balıklarını yemenin sakıncalı olduğunu söylüyorlar. Karadeniz'de zaten kirlilikten dolayı 100-150 metreden derinlikte balık kalmamış durumda. Akdeniz'de de özellikle körfezlerin kirlilik oranı yüksek olduğu için buralarda tutulan balıkların ağır metal oranı yüksek çıkıyor.

Dip balıklarını sık tüketen kişilerin vücudunda uzun vadede kurşun, kadmiyum, civa gibi tehlikeli ağır metallerin birikimi sonucu karın ağrıları, sinir sistemi bozuklukları, böbrek hasarı, kemik erimesi, çocuklarda otizm belirtileri gibi rahatsızlıklar oluşuyor.

Dip balıkları: Mezgit, berlam, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan.
Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut.
Çiftlik balıkları: Çipura, levrek, alabalık, somon en çok yetiştirilen çiftlik balıkları...

Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi yüksek oranda civa içerdiği için kılıç balığının çocuklara yedirilmemesini öneriyor.

Mezgit Balığı Nasıl Temizlenir?

Mezgitleri temizlemek için ense kısmına bıçak vurmak gerekiyor, daha sonrasını el ile hamsi gibi temizleyebilirsiniz.

Balığın ense kısmında bir parmağınızla, solungaç altından ise diğer parmağınızla kafa kopmayacak şekilde karnını açarak çektiğinizde kılçık balığın tam ortasından kafa ile birlikte etten ayrılacaktır. Sol elimizin avuç içine başı yukarıda kalacak şekilde koyun. Sağ elimizin baş ve işaret parmağını kullanarak ilk önce başını koparın. Mezgitin başını kopardıktan sonra göğüs tarafından kuyruğuna doğru işaret parmağımızla karnının içindekileri sıyırın. Ardından bol su ile yıkayın. Mezgiti temizledikten sonra iki elimizle tamamen koparmadan ortadan ikiye ayırın. Kılçığını baş ve işaret parmağımızı kullanarak nazikçe kuyruğa doğru çekin.

Mezgitin kafasını koparmak istemezsek; yine sol avucumuza aldığımız mezgitin yanaklarının altında kalan solungaç bölgesinden sağ işaret ve baş parmağımızı kullanarak karnını sıvıyoruz. sonrasında yine bol su ile yıkıyoruz.

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir?

Mezgit balığını sağlıklı bir şekilde pişirmek isterseniz kullanacağınız malzemeler içinde yağ olmamalıdır. Buğulama ya da ızgarada pişirmek tavada pişirmekten çok daha sağlıklıdır. Bununla beraber mezgiti pişirmenin bir diğer yöntemi de saçtır. Balıkları temizleyip tuzladıktan sonra orta boy ocak sacına yağlı kağıt serin. Üzerine tüm balıkları güzelce sıralayın. Sonra yine yağlı kağıt yardımıyla üzerini kapatın. Kenarlarını da güzelce içe doğru kıvırın. Yaklaşık 15 dakika içinde tüm balıklarınız pişmiş olacaktır. Yağ kullanmadan, lezzetli ve sağlıklı balık pişirmek bu kadar kolay. Üstelik sadece 15 dakikanızı alır.
Hangi balık nasıl pişirilir? sayfamızı da inceleyebilirsiniz..

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski