hayati inanç |
Hayati İnanç kimdir? aslen nereli? kaç yaşında? mesleği ne? biyografisi ve hayatı hakkında kısa bilgi.
Ezbere bildiği 7000 beyt ile Divan edebiyatının yaşayan abidelerinden biri olan Hayati İnanç'ın hayatı, biyografisi hakkında bilgileri sizler için derledik..
HAYATİ İNANÇ NERELİ?
Hayati İnanç, Hukukçu, avukat, yayıncı, yönetici, denetçi, eğitimci, televizyon programı sunucusudur. 1961 yılında Denizli'nin Çameli ilçesinde ahşap taş karışımı kiralık bir evde dünyaya gelmiştir. Babası devlet memuru olarak çalışmıştır. Dört kardeşin en büyüğüdür.İnanç ailesi, Hayati İnanç 15 yaşında iken kendi evlerini almışlardır. 85 yaşında olan babası ve 75 yaşında olan annesi halen bu evde oturmaktadır. Büyük dedesi hacca giden Muğla'lı bir ağa tarafından köle olarak Medine'den getirilen bir kişidir. İnanç, aslen Sudan'lı bir kökene sahiptir.
"En değerli iş insana yatırım" inancında olan Hayati İnanç, klasik eserlerden edindiği heyecanı, her yaştaki gençlerle paylaşmayı hayat tarzı seçti. TRT de "Can Veren Pervaneler" programını hazırlayıp sunmaktadır. Aynı konuda 4 kitabı yayımlanmıştır.
İnanç, ilkokul yıllarını Denizli Çameli ilçesinde tamamlamıştır. Okulun birincisi olarak derece ile mezun olan İnanç, o yıllarda babasının bir tanıdığı olan Mehmet Kök tarafından saz dersi almak istemiş, bu konuda başarılı olamayınca aynı yıl kuran kursuna gitmiştir.
Mehmet Tezcan isimli bir hocadan kuran dersi almıştır. Kuran kursundan sonra da Arapça ve Farsça kelimelerin kökenlerini merak eden İnanç, bu konuya ağırlık vermiştir. Orta ikinci sınıfta Aydın Nazilli devlet parasız yatılı okulunu kazanmıştır. Devamında Aydın Lisesine gitmiş ve 1977'de lise öğrenimini tamamlamıştır. Lise hayatında devrimci bir sosyalist olduğunu ifade etmektedir.
Diyalektik materyalizm üzerine ciddi okumalar yapmıştır. İslam ile çelişki yaratan bir okuma sonrası ideolojik duruşundan sıyrılmıştır. Üniversite tahsiline 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde başlamış, 1984 yılında mezun olmuştur. Avukatlığın yanı sıra yayıncılık, yöneticilik, denetçilik, öğretmenlik ve sunuculuk yapmıştır.
Üniversiteye kaydolduktan sonra ülkedeki anarşik eylemler nedeniyle 1 yıl boyunca okula gitmemiş ve memleketinde kalmıştır. İstanbul'a gittikten sonra da bir yıl yine okula gitmemiş ve sürekli olarak kitapçıları gezmiştir. Bu süreçte bir çok kitap okuyan İnanç, İmam-ı Gazali'nin öğretisini bulmaya çalışmıştır.
İmam-ı Gazali'nin Tahafüt'l Felasife öğretisini anlamaya çalışmıştır. Bu konuda yazılı olan eseri bulmak için oldukça çaba sarf etmiş ve sonunda muradına kavuşarak bu konuda 200 sayfalık bir okuma yapmıştır.
HAYATİ İNANÇ ESERLERİ:
Can Veren Pervaneler, Can Veren Pervaneler 2, Can Veren Pervaneler 3, İşte Geldik Gidiyoruz.Hayati İnanç şehitlik ile ilgili ne söylemişti?
Şehit yakınlarının ihtiyaçlarına el uzatmak gerektiğini belirten Hayati İnanç, hal ve hareketlerimizle şehitlerimizi üzmemek ve iyi birer insan olmak gerektiğine vurgu yaptı. İşte İnanç'ın TRT 1'de yayınlanan İyi Fikir programında şehitlik ile ilgili sözleri:"Ölmek yok olmak değil. Hayat devam ediyor. Aradan çıkan beden sadece. Beden boş kapsül. İşi bitti, emanet edildi toprağa. Hayat devam ediyor. Yani bitmiş gibi, "kaybettik", "kaybımız var" deniliyor ya... Ne kaybı ya? Bunlar güzel sözler değil. Kayıp falan yok! Ne kaybı ya? Yer değişti. Dünyadan ahirete, kabir hayatına geçti. Mühim olan biz gitmeden önce hazırlığımızı yapalım da güzel gidelim. Biz de gidecek, herkes de gidecek. Hani derler ya; herkes ölür ama herkes yaşamaz. Herkese anlamlı bir ölüm nasip olmaz, bu büyük bir nimettir. Allah'tan özellikle bunu istemek lazım. Şehit olmayı istemek lazım."
Kategoriler:
Kimdir