Azerbaycan Bayrağı |
Azerbaycan'ın nüfusu kaç? bayrağı nasıl? resmi dini ne? dili ne? haritada yeri neresi? Azerbaycan'da ne yenir? ne içilir? neresi gezilir?
Türkiye ile birbirilerini kardeş ülke olarak ilan eden Azerbaycan’ın başkenti Bakü’dür. Azerbaycan’da resmi dil Azerice yani Azerbaycan Türkçesi’dir. Türkiye Türkçesine benzemektedir. Para Birimi olarak Azerbaycan Manatı kullanılır.
AZERBAYCAN NÜFUSU
Azerbaycan'ın nüfusu 2019 verilerine göre 9 milyon 981 bin'dir.
Azerbaycan yerel saati Türkiye saatine göre 2 saat daha ileridir. Azerbaycan'ın en çok ziyaret edilen şehirleri Bakü ve Gence'dir.
Azerbaycan Haritada yeri |
Bulunduğu coğrafyanın ve yer şekillerinin etkisiyle oldukça farklı iklimleri yaşayan Azerbaycan’da güneşli gün sayısı oldukça fazladır. Bu sebeple “Güneşli Azerbaycan” ismini hak etmektedir. Ülkenin orta ve doğusunda astropikal iklim hüküm sürer. Güneydoğu bölgeleri ise daha yağışlıdır.
- Sitemizde bulunan Azeri-Türk ünlüleri listeleyebilirsiniz..
Azerbaycan'a ne zaman gidilir?
Azerbaycan’ı ziyaret için en uygun dönem Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim aylarıdır.Azerbaycan Mutfağı Ne Yenir Ne İçilir?
Yemek kültürü Türkiye’ye çok yakın olan Azerbaycan’da çeşitli ve lezzetli yemekler bulabilirsiniz. Ayrıca Orta Doğu, Asya ülkelerine yakın olması sebebiyle bu ülkelerin mutfaklarından da etkilenmiştir.Azerbaycan hakkında genel bilgiler
Azerbaycan Cumhuriyeti Azerice: Azərbaycan Respublikası (ɑzæɾbɑjdʒɑn ɾespublikasɯ) Batı Asya ile Doğu Avrupa'nın kesişim noktası olan Kafkasya'da yer alan bir ülkedir. Azerbaycan Güney Kafkasya'nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi'dir. Doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur. Kendisine bağlı olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ise kuzey ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı İran ile çevrilmiştir, Türkiye'ye de 17 km'lik sınırı bulunmaktadır.Azerbaycan, zengin kültürel mirasa sahiptir. Müslümanların çoğunlukta olduğu ülkeler arasında opera, tiyatro gibi sahne sanatlarını barındıran ilk ülke olma özelliğini taşır.
Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti 1918 yılında kurulmuştur, ancak iki yıl sonra 1920, 26 Nisan'da Kızıl Ordu sınırı geçerek Azerbaycan'a girmiş, 28 Nisan 1920'de Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş, ardından Sovyetler Birliği topraklarına katılmıştır. Ülkenin tekrar bağımsızlığını kazanması 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılması ile gerçekleşmiştir.
1991 yılının Eylül ayında, çatışmalı bölge Dağlık Karabağ’daki Ermeni çoğunluk, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nden ayrılmak istemiş ve SSCB'nin çözülme sürecinde başlayan Birinci Dağlık Karabağ Savaşı 1994 yılında sona ermiştir. Dağlık Karabağ ve onu çevreleyen 7 bölge o zamana kadar uluslararası alanda Azerbaycan’a bağlı kabul edilirken Savaş sonrasında bölge, AGİT öncülüğünde yapılan görüşmeler sonucunda fiilen bağımsız kabul edildi. Dağlık Karabağ Cumhuriyeti, fiilen savaşın sona ermesinden bu yana bağımsız olmasına rağmen, diplomatik anlamda hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır ve Azerbaycan'a bağlı bir de jure bölge olarak kabul edilmektedir. Nitekim 2020 yılında gerçekleşen çatışma sonrasında Dağlık Karabağ ve 7 bölge yeniden Azerbaycan yönetimi altına girdi.
Azerbaycan, üniter bir anayasal cumhuriyettir. Türk Keneşi ve TÜRKSOY'un etkin üyesidir. 158 ülkeyle diplomatik ilişkisi ve 38 uluslararası kuruluşa üyeliği vardır. GUAM, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün kurucu üyelerindendir. 1992'den bu yana Birleşmiş Milletlere üyedir, 9 Mayıs 2006'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kurulan İnsan Hakları Konseyi'nin üyeliğine seçilmiştir. Ayrıca Bağlantısızlar Hareketi, AGİT ve Avrupa Konseyi'ne de üyedir, Barış İçin Ortaklık projesinde NATO ile iş birliği yapmaktadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası'nda resmî din yoktur ve ülkedeki tüm ana siyasi güçler laik milliyetçidir ancak halkın çoğunluğu ve kimi muhalefet güçleri Şii İslam inancına sahiptir. Diğer Doğu Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri ile karşılaştırıldığında Azerbaycan, sosyal ve ekonomik gelişme ile okuryazarlık oranında yüksek seviyelere ulaşmıştır. İşsizlik ve intihar oranları da düşüktür.
Bununla beraber 1993’ten beri iktidarda olan, Yeni Azerbaycan Partisi, bireysel hakları sınırlama, siyasal baskı, basına yönelik sansür gibi otoriter ve insan haklarını zedeleyici politikalar yapmakla suçlanmıştır. Azerbaycan, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde iki yıllık daimi olmayan üyeliğe başlamıştır.