el-Basir esmasının anlamı, zikir sayısı, faydaları ve faziletleri

Basir Esması anlamı nedir? El-Basir ne demek, zikri, fazileti nedir? Ebced değeri, zikir adedi ve günü, ne için ve ne zaman okunur? Ya Basir esması kaç defa çekilmeli? Basir kelimesi Kuran'da geçiyor mu? Faydaları ve sırları nedir?
el Basir

Basir Esması anlamı nedir? El-Basir ne demek, zikri, fazileti nedir? Ebced değeri, zikir adedi ve günü, ne için ve ne zaman okunur? Ya Basir esması kaç defa çekilmeli? Basir kelimesi Kuran'da geçiyor mu? Faydaları ve sırları nedir?


Allah'ın 99 ism-i şerifi, yani Esmaül Hüsnasından biri olan el Basir ne demek, anlamı, basir zikri faydaları, faziletleri nedir? ya Basir Ebced değeri, zikir sayısı ve günü


Ya Basir Esması

El-Basir; Her şeyi gören, bütün incelikleriyle, bütün varlıkların en küçük kalbinden geçenleri bilen, gören, hareket ve davranışlarından haberdar olan.

Allah (c.c) Onun görmesi için gece veya gündüz fark etmez, ışık veya karanlık gerekmez. Onun görmesi için göze veya başka bir alet ve cihazı ihtiyacı yoktur. Bütün kainatı ve içindekilerin hal ve davranışlarını avucunun içi gibi bilir ve görür, kontrolü altında tutar. Yerde ve gökte hiçbir şey O'nun görmesinin dışında kalamaz. Yüce Allah her şeyi görür ve görmesi göz ile değildir.

El Basir Anlamı

Her şeyi her ne şartta olursa olsun en iyi şekilde gören, bütün mevcudatta gizli açık her şeyi, bütün incelikleriyle, kemaliyle gören demektir. Her şeyi Gizli açık, her şeyi en iyi gören anlamına gelir.

Basir kelimesi Arapça’da görmek, gören anlamındadır. Allah-u Teala her şekilde ve şartta gören demektir. Herkesin gizli ve açık yaptığını ve yapacağını gören, görecek demektir.


El-Basir Arapça Yazılışı

البصير

Allah, zatı ile basîrdir. Zatı ile kaim olan Basar sıfatı ezeli ve ebedidir.

El-Basir Esmasının Tecellisi

Allah-u Teala insanları ve hayvanları da görür ve işitir şekilde yaratmıştır. İnsanların gözleriyle görmesi ve bu yaratılışındaki esrar, sanat ve kudretini biz insanlara göstermesi, Allah-u Teala'nın Basir isminin tecellisidir.

Her insan aynı şekilde göremediği gibi her hayvan ve diğer yarattığı canlılarda çeşit çeşit görme özelliğiyle hikmetinin ve sanatının kudretini ve güzelliğini ortaya koymaktadır. Cenab-ı Hak, her mahlukun gördüğünü ve göremediğini görür. Basir sıfatının tecellileri perde perde biz yarattığı kullarında tecelli eder.

"O, yegane hüküm ve hikmet sahibidir. Her şeyden hakkıyla haberdardır." (El-En’am Suresi/18)

Basar Her şeyi, her durumuyla görmek demektir. Rabbimiz Allah, her şeyi görür, bilir. Gizli, açık, aydınlık ve karanlıkta her ne var ise, Cenab-ı Hak onu görür. Hiçbir şey Allah’ın görmesinden gizli kalamaz.


Allah-u Teala şöyle buyuruyor: "Şübhesiz Allah, işitendir, görendir. Artık sen, Allah’a sığın. Şübhesiz O, hakkıyla işiten, hakkıyla görendir." (Mu’min Suresi 56. Ayet)

Allah-ü Teâlâ gizli veya açık her şeyi görür, gece veya gündüz, küçük veya büyük. Her şeyi hakkıyla bilen ve görendir.

Yüce Allah, zifiri karanlık bir gecede, siyah bir taş üzerinde yürüyen siyah karıncayı görür, onun ayak sesini işitir, ona rızık verir. Çünkü, Allah Semi ve Basir'dir


Basir esması zikir sayısı, zikir saati, zikir günü

  • Ebced değeri ve zikir sayısı: 302
  • Zikir günü: Pazar.
  • Zikir saati: Güneş (Sabah erken ve ikindi sonrası.)

Basir isminin ebced değeri ve zikir adedi 302'dir. Zikir saati Güneş, günü ise Pazardır.

Basir Esması Özellikleri, Faziletleri ve Sırları

Ya-Basîr ism-i şerifini belirtilen gün ve saatte, belirtilen miktarda okumaya devam eden kimsenin, Alllah'ın izni ile isteği çabuk yerine gelir.

El-Basir ism-i şerifinin büyük bir tesir gücü vardır.

Ya-Basir ism-i şerifini her gün, sabah namazından sonra 302 defa zikretmeye devam eden kimsenin gizli işler açılır, gizli olaylar ve sırlar gösterilir.


5 vakit namazdan sonra 302 defa "Ya Basir celle celâlühû" zikrine devam edenin anlayış gücü artar, her şeyin hakikatini ve sebebini görmeye başlar.

Cuma namazından önce 302 defa Ya-Basir ism-i şerifini okuyan kimsenin kalp gözü açılır ve sözünde ve işinde salih amele muvaffak olur.

Cuma namazından önce 302 kere "Ya Basîr celle celâlühû" okuyanın basireti açılır.

Pazartesi günü sabah namazının farzı ile sünneti arasında ihlas ve teslimiyetle 100 defa Ya-Basir ism-i şerifini zikreden kimse, Allah’ın yardımına ve iltifatına kavuşur.

Her gün "Ya Allahü, Ya Basir" isimlerini zikredenin içi temizlenir, Allah'ın rahmetini kazanır ve gözleri nurlanır.

Bir fincan gül suyuna 302 kere "Ya Basir celle celâlühû" okuduktan sonra bu suyla göz banyosu yapanın gözlerindeki şikâyetler kaybolur.

- Sitemizde bulunan diğer esma-ül hüsna anlamları listesi için tıklayın..

El-Basîr ism-i şerifi geçen Kuran Ayetleri

El-Basir ile ilgili bazı Ayetler

O, gökleri ve yeri yaratandır. Size kendinizden eşler, hayvanlardan da (kendilerine) eşler yaratmıştır. Bu sûretle sizi üretiyor. O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir. (Şura suresi 11. Ayet)

* * *
وَاللَّهُ يَقْضِي بِالْحَقِّ وَالَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِهِ لَا يَقْضُونَ بِشَيْءٍ إِنَّ اللَّهَ هُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ ﴿٢٠﴾

Festekim kemâ umirte ve men tâbe meake ve lâ tatgav, innehu bi mâ ta’melûne basîr(basîrun).

Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tövbe edenler de dosdoğru olsunlar. Hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O, yaptıklarınızı hakkıyla görür. Hud Suresi 112. Ayet

* * *
هُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ يَعْلَمُ مَا يَلِجُ فِي الْأَرْضِ وَمَا يَخْرُجُ مِنْهَا وَمَا يَنزِلُ مِنَ السَّمَاء وَمَا يَعْرُجُ فِيهَا وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ ﴿٤﴾

Huvellezî halakas semâvâti vel arda fi sitteti eyyâmin summestevâ alâl arş(arşi), ya’lemu mâ yelicu fîl ardı ve mâ yahrucu minhâ ve mâ yenzilu mines semâi ve mâ ya’rucu fîhâ, ve huve meakum eyne mâ kuntum, vallâhu bi mâ ta’melûne basîr (basîrun).

O, gökleri ve yeri altı günde (altı evrede) yaratan, sonra Arş’a kurulandır. Yere gireni, ondan çıkanı, gökten ineni, oraya yükseleni bilir. Nerede olsanız, O sizinle beraberdir. Allah, bütün yaptıklarınızı hakkıyla görendir. Hadid suresi 4. Ayet

* * *
قُل لاَّ أَقُولُ لَكُمْ عِندِي خَزَآئِنُ اللّهِ وَلا أَعْلَمُ الْغَيْبَ وَلا أَقُولُ لَكُمْ إِنِّي مَلَكٌ إِنْ أَتَّبِعُ إِلاَّ مَا يُوحَى إِلَيَّ قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الأَعْمَى وَالْبَصِيرُ أَفَلاَ تَتَفَكَّرُونَ ﴿٥٠﴾

Kul lâ ekûlu lekum indî hazâinullâhi ve lâ a’lemul gaybe ve lâ ekûlu lekum innî melek (melekun), in ettebiu illâ mâ yûhâ ileyy (ileyye), kul hel yestevîl a’mâ vel basîr (basîru), e fe lâ tetefekkerûn (tetefekkerûne).

De ki: “Ben size, ‘Allah’ın hazineleri benim yanımdadır’ demiyorum. Ben gaybı da bilmem. Size ‘Ben bir meleğim’ de demiyorum. Ben sadece, bana gönderilen vahye uyuyorum.” De ki: “Görmeyenle gören bir olur mu? Siz hiç düşünmez misiniz?” Enam suresi 50. Ayet

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski