Şangay Teşkilatı |
Şanghay Teşkilatı nedir? Şangay Beşlisi'ne üye olan ülkeler hangileri? Şanghay işbirliği teşkilatının amacı nedir? Şanghay Teşkilatı ne zaman kuruldu? kim kurdu?
ŞANGHAY TEŞKİLATI HAKKINDA BİLGİ
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) (İngilizce: Shanghai Cooperation Organisation, SCO) veya bilinen adlarıyla; Şanghay Beşlisi, Şanghay Paktı, Şangay teşkilatı, Şangay işbirliği Örgütü'dür. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüttür.2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısı 6'ya yükselmiş, 9 Haziran 2017'de Astana'da gerçekleştiren zirvede Hindistan ve Pakistan'ın da katılmasıyla üye sayısı 8'e çıkmıştır. Gözlemci statüsünde olan İran'ın da 17 Eylül 2021'de Şanghay İşbirliği Örgütüne tam üye olarak kabul edilmesiyle üye sayısı 9'a yükselmiştir.
Şangay Beşlisi hangi ülkeler?
5 ülke ortaklığında kurulduğundan dolayı, önceleri ismi Şangay beşlisi olarak anılan Şangay işbirliği örgütünde 9 üye ülke bulunmaktadır, bu ülkeler şunlardır.
- Çin Halk Cumhuriyeti
- Rusya Federasyonu
- Kazakistan Cumhuriyeti
- Kırgızistan (Kırgız Cumhuriyeti)
- Tacikistan Cumhuriyeti
- Özbekistan Cumhuriyeti
- Hindistan Cumhuriyeti
- Pakistan İslam Cumhuriyeti
- İran İslam Cumhuriyeti
Türkiye Şangay Birliğine üye mi?
Türkiye Şangay İşbirliği Teşkilatı'na üye değildir.Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Türkiye’nin, kıta ülkeleriyle iş birliğimizi ikili ve çok taraflı düzeyde daha da geliştirme iradesi katidir. Şimdi bundan sonraki süreç bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Hedef o" demişti.
Şangay birliğini kim kurdu?
Şangay işbirliği Örgütü, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan ülkeleri tarafından 1996 yılında kurulmuştur.Şangay hangi ülkeye ait?
Şangay işbirliği teşkilatında yukarıda belirtilen 9 ülke vardır.Şangay Birliği ne zaman kuruldu?
Şangay Beşlisi 1996 yılında 5 ülke tarafından kurulmuştur.
Şangay Teşkilatı'nın amacı nedir?
Bu konuda Wikipedia'da yer alan bilgi şöyledir: Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ve Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci olarak bulunduğu Şangay örgütü, ABD'ye karşı etkili bir kutup oluşturmaktadır. Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Ağustos 2007 Bişkek Zirvesi'nde "Tek kutuplu dünya kabul edilemez." diyerek bir anlamda birliğin misyonunu da belirtmiştir.
Kategoriler:
Dünya