Kuduz |
Kuduz hastalığı nasıl bulaşır? Kuduzun belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Kuduz nasıl anlaşılır? Kuduz hangi hayvanlardan bulaşır?
Son günlerde ülkemizde görülen Kuduz vakalarından dolayı, Kuduz hastalığı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Kuduz belirtilerinde erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, Kuduzdan korunmanın yolları konusunda da uyarıyorlar.
Kuduz Hastalığı Nedir?
Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalık türüdür. Kuduz, hayvan hastalıkları arasında en risklilerinin başında gelir. Erken müdahale edilmediği halde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Genel belirtileri göz önüne alarak hastanın anında müşahede altına alınması gerekir.
Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?
Kedi, köpek, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir.
Kuduz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Halsizlik: Kuduz hastalığının en önemli belirtilerinden biri halsizliktir. Genelde kişi uykudan uyandığında dahi kendini aşırı yorgun hisseder.
- Baş ağrısı: Yorgunluk hissi ile beraber, şiddetli baş ağrıları da ortaya çıkabilir.
- Yüksek ateş: Kuduz hastalığının ilerleyen safhalarında yüksek ateş görülür.
- İştahsızlık: Halsizlikle birlikte ortaya çıkan önemli belirtilerden biri de iştahsızlıktır. Kuduz virüsü bulaşmış kişilerde aşırı kilo kayıpları gözle görünür şekilde ortaya çıkar.
- Suya karşı korku duyma: Kuduz, doğrudan doğruya yutak felcine neden olur. Bu da hastaların tamamında sudan korkma semptomu olarak gözlemlenebilir.
- Yaranın etrafında kaşıntı: Isırılan yerin etrafında giderek artan bir kaşıntı ihtiyacı duyulur. Yara kaşındıkça kanar ve derinleşir.
Kuduz Nasıl Bulaşır?
Halk arasında genelde kuduzun sadece köpeklerden bulaştığı sanılsa da bu bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. Başta köpek olmak üzere birçok evcil hayvanın ısırması sonucu kuduzun bulaşma riski vardır. Hatta, hayvanların salyasının üzerine gelmesi bile kuduz riskinin oluşması için yeterlidir.Kuduz Belirtileri Kaç Günde Ortaya Çıkar?
En çok merak edilen konulardan biri de kuduz hastalığının belirtilerinin kaç günde çıkacağı konusudur. Bu alanda yapılan araştırma ve incelemeler hastadan hastaya saat ve gün farkları olduğunu göstermektedir. Bazı kişilerde, özellikle çocuklarda 3-4 haftalık periyotlarda belirtilerin bazıları ortaya çıkabiliyorken, bu süre yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde 8 haftaya kadar çıkabilir.Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?
- Evcil hayvanlar: Kedi ve köpekler başta olmak üzere birçok evcil hayvanın kuduz virüsü taşıma riski bulunmaktadır. Bu hayvanların yanı sıra eşek ve inek gibi hayvanlara da kuduz aşısı yaptırmak gerekebilir.
- Vahşi hayvanlar: Kuduz, bir memeli hayvan hastalığı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu sebeple sadece evcil hayvanlarda değil, kendi doğal ortamında yaşayan memeli hayvanlarda görülme riski de yüksektir. Bu hayvanların başında yarasa ve sırtlan geliyor. Yapılan araştırmalar sonucu çakal ve ayı gibi ormanda yaşayan hayvanlarda bile düşük ihtimal bile olsa kuduz virüsü bulunabilir.
Kuduz Tedavisi var mı?
Kuduz, kliniği geliştikten sonra ölümle sonuçlanan bir hastalık olup, tedavisi bulunmamaktadır. İlk müdahalede; öncelikle hayvan tarafından oluşturulan yaraların temizlenmesi gerekmektedir. Bu esnada ısıran hayvan gözlem altında tutulmalıdır. Eğer hayvan belli bir süre içerisinde ölmezse kuduz riski yok demektir. Bunun dışında antibiyotikle iltihaplanmanın önüne geçilir. Enfeksiyon en aşağı seviyeye çekilir ve gerekli müdahalelerin tamamı uzmanlar tarafından yapılır.
Kategoriler:
Sağlık
panige gerek yok kopek isirdiginda mutlaka kuduz asisi olmalisiniz , kedi tirmalarsa ayni sekilde kuduz asisi sart
YanıtlaSil